Általános fogalmak (A-Z)

Anyagcsere
Energiatermelő folyamat, amelynek során a sejtek a tápanyagokból és oxigénből felszabadított energiát saját működésükre fordítják.
Emésztőrendszer
A táplálék feldolgozásáért, felszívódásáért és a salakanyag eltávolításáért felelős szervrendszer.
Fehérje
A test szöveteit felépítő és újjáépítő alapvető tápanyag.
Fehérjében gazdag
Sok fehérjét tartalmazó élelmiszer vagy étrend.
Hormonok
A vérben szállított kémiai hírvivők, amelyek lassú, tartós szabályozást biztosítanak a szervezetben.
Hormontermelő mirigyek
Belső elválasztású szervek, amelyek hormonokat juttatnak a véráramba.
Idegrendszer
Ingerületvezető hálózat, amely az érzékeléstől a mozgásirányításig összehangolja a szervrendszerek működését.
Sejt
Az élőlények legkisebb, önálló életre képes egysége.
Sejtanyagcsere
A sejt minden élettani folyamata, amely a túléléshez és működéshez szükséges.
Szénhidrát
(Definíció hiányzik – add meg itt, ha szükséges.)
Táplálkozás
A test ellátása tápanyagokkal, amelyek energiát biztosítanak és fedezik a fehérje-, zsír-, vitamin- és ásványianyag-szükségletet.
Zsír
Energiatartalék-szövet, amely a túlzott szénhidrátbevitelből származó cukorból képződik, és véd az éhezés, stressz ellen.
Zsírban gazdag
Jelentős zsírtartalmú élelmiszer vagy étrend.